Algemene informatie essentiële oliën

Verdampen:
alle essentiële oliën zijn antiseptisch en verdampen makkelijk. Het is daarom een prettige manier om een aangename geur en sfeer te creëren in uw woonhuis of werkruimte.

Stomen en inhaleren:
stomen is een heel effectieve manier om essentiële oliën te gebruiken. Houdt uw hoofd onder een handdoek, boven een schaal met heet water en voeg daar 2 tot 4 druppels essentiële olie aan toe.(Het is niet aan te raden om pepermunt, eucalyptus of munt te gebruiken dit kan namelijk uw reuk orgaan beschadigen).

Baden:
gebruik nooit onverdunde essentiële oliën in het bad, maar vermeng ze met een neutrale badolie. Vermeng ca. 10 ml badolie met 4 tot 6 druppels essentiële olie. Het warme badwater bevordert de opname van de essentiële oliën door de huid. Een bad van ca 15 minuten garandeert een optimale werking van de essentiële oliën.

Massage:
Meng 2 tot 6 druppels essentiële olie in 10 ml neutrale basisolie. Voor kinderen, ouderen en tijdens de zwangerschap wordt maximaal 1 druppel essentiële olie per 10 ml basisolie aangeraden.

Kompressen:
Vul een schaal met warm of koud water en voeg daar 4 tot 6 druppels essentiële olie aan toe. Doordrenk een handdoek met dit water en leg het koude of warme kompres op de te behandelen plek. bijv met kamille en lavendel.

Dosering en gebruik:
De normale verdunning is 2% dat wil zeggen 2 druppels essentiële olie op 5 ml basisolie. Essentiële oliën mogen tijdens de zwangerschap uitsluitend gebruikt worden na raadpleging van uw arts of aromatherapeut.

Aanbevolen wordt uitsluitend zwakke oplossingen (1% of minder) van oliën te gebruiken die geschikt zijn om tijdens de zwangerschap te gebruiken.
Ook voor ernstig zieken, kinderen en ouderen dient een zwakke oplossing gebruikt te worden.

 • ¼% voor baby’s (eerste drie maanden)
 • 1% voor gezicht en voor kinderen onder de 6 jaar
 • 2% voor lichaam
 • 5% voor therapeutisch gebruik
 • 1 ml = 20 druppels essentiële olie – afhankelijk van de dikte van de olie
 • 10% van 1 ml = 2 druppels
 • 5% van 1 ml = 1 druppel
 • 5% van 20 ml = 20 druppels ( 20 ml x 20 dr = 400 x 5% = 20 druppels)

Gebruik van essentiële olie bij kinderen:
Over het algemeen is het veilig één druppel essentiële olie te gebruiken per 12 kg lichaamsgewicht:

 • 6 – 12 kg: 1 druppel essentiële olie
 • 12- 25 kg: 2 druppels essentiële olie
 • 25- 38 kg: 3 druppels essentiële olie
 • 38- 50 kg: 4 druppels essentiële olie
 • boven de 50 kg: tot 8 druppels essentiële olie

Essentiële olie dienen altijd opgelost te worden in neutraal badolie alvorens toe te voegen aan het badwater. Geschikte oliën voor kinderen: kamille, mandarijn, lavendel en roos.

Hoe te bewaren:
Bewaar essentiële oliën buiten bereik van kinderen en huisdieren. Ze zijn ontvlambaar en mogen dus niet bewaard of gebruikt worden in de buurt van open vuur. Pas op met gepolijste oppervlakken: de olie kan deze aantasten. Eventueel gemorste druppels onmiddellijk verwijderen. Als gevolg van hun vluchtige aard verdampen essentiële oliën snel.

De etherische en essentiële worden aangetast wanneer zij worden blootgesteld aan warmte, licht en zuurstof en dienen dus goed afgesloten, koel en donker te worden bewaard. Essentiële oliën kunnen, als het flesje goed is dichtgedraaid, enkele jaren bewaard worden. Daarna neemt de kwaliteit langzaam af.

Veiligheidsvoorschriften:
Met uitzondering van tea tree en lavendel en basisoliën mogen essentiële oliën niet puur op de huid worden aangebracht. Mocht een essentiële olie per ongeluk in de ogen zijn terechtgekomen of levert een essentiële olie irritatie op, breng dan direct een vette plantenolie op de plek aan. Niet voor inwendig gebruik.

Wanneer ingenomen snel een vette olie drinken. Essentiële oliën lossen namelijk het beste op in bijvoorbeeld olijfolie of zonnebloemolie. Bovendien werken deze oliën direct verzachtend. Daarna direct een arts waarschuwen! Epilepsiepatiënten dienen een arts of aromatherapeut te raadplegen alvorens essentiële oliën te gebruiken.

Waarschuwing:
Alleen onder deskundige begeleiding kunnen essentiële oliën voor inwendig gebruik worden toegepast. De aromatherapeute van Volatile en de expert van Orthovitam raden inwendig gebruik af. Ga hiermee nooit zelf experimenteren! Houd oliën altijd buiten bereik van kinderen. Een aantal essentiële oliën mogen niet worden gebruikt bij baby’s of tijdens de zwangerschap.

Essentiële oliën dienen altijd opgelost te worden in neutraal badolie alvorens toe te voegen aan het badwater. Raadpleeg bij gebruik van homeopathische medicijnen uw homeopathische arts, homeopaat of aromatherapeut alvorens u essentiële oliën gebruikt. Het is bekend dat pepermunt en eucalyptusoliën de werking van homeopathische medicijnen kan tegengaan.