Gluten(intolerantie) en het gevaar!

Wat zijn gluten?

Gluten is een eiwit dat in de meeste graansoorten voorkomt het heeft een speciale bindende eigenschap. Gluten geeft deeg haar elastische textuur en zorgt ervoor dat het goed kleeft. Dit is ideaal voor het bereiden van brood, pasta, gebak, koekjes en dergelijke.

Gluten bevatten gliamorfines, gliadorfine  of gluteomorfines zijn opiumachtige stoffen opioïde te behoren tot de exorfines deze zitten ook in melk en zuivelproducten in de vorm van caseomorfines. Exorfones komen vrij bij de afspraak van gluten en Caseïne (melkeiwitten). Ze zijn toxisch voor de hersenen en hebben een erg verslavend effect, omdat ze dezelfde werking hebben als opium (morfine). Gliamorfines en caseomorfines kunnen de zenuwcellen beschadigen en ontstekingsreacties veroorzaken in de hersenen, wat onder meer kan leiden tot hersenen vertroebeling (brainfog of hersenmist), angst, ADHD, depressie en dementie.

Het zijn deze stoffen die ervoor zorgen dat men verslaafd geraakt aan voedingsmiddelen waar ze in voorkomen. Denk maar aan al die mensen die constant hunkeren brood, pasta of kaas en aan al die kinderen die liters koemelk drinken. Niet door de voedingsdeskundige een dieet voorgeschreven krijgt, heeft het meestal moeilijker om boterhammen met kaas te laten dan frieten en hamburgers. De reden waarom sommige mensen gevoelig zijn voor deze stoffen en andere niet, heeft te maken met de darmflora, de toestand van de darmwand en de aan – of afwezigheid van (spijsvertering)enzymen. In de gezonde darmen kunnen endorfines verder afgebroken worden tot aminozuren. Wanneer dat niet gebeurt en de darmwand bovendien doorlaatbaar is voor grote moleculen (lekkende darm), de gliamorfines of caseomorfines in het bloed en in de hersenen terecht, met alle schadelijke en verslavende gevolgen van dien. caseomorfines worden ook in verband gebracht met autisme.Waar zitten gluten in?

De tarwe(en meerdere graansoorten) die wij tegenwoordig eten is niet meer dezelfde tarwe(graan) die onze voorouders aten. De oorspronkelijke tarwe was een eenvoudig, eiwitarm graan dat weinig gluten bevatten. Het was niet geschikt voor massaproductie. Het komt van moderne tiltechnieken werd het graan speciaal gekweekt om een hoog gehalte aan proteïne en gluten te bevatten, om beter bestand te zijn tegen weersomstandigheden droogte en ziekteverwekkers schimmels en onweer opbrengst per are op te leveren. De oorspronkelijke biodiversiteit in tarwe werd steeds kleiner en de productie steeds groter. De meeste moderne tarwesoorten zijn genetisch gemanipuleerd en zijn dus vreemd voedsel voor ons lichaam, het genetisch niet is aangepast aan deze nieuwe granen. Onze genen zijn namelijk niet of nauwelijks veranderd.

De Industriële revolutie wijzigde het verbouwen en de bewerking van tarwe en andere granen nog drastische onze voorouders naar me een aantal stappen in acht bij het rijden van graag, zodat het beter verteerd en opgenomen kon worden en nog alle voedingsstoffen bevatten.

 1. Ze lieten de graanschoven veel langer op het veld staan dan tegenwoordig het geval is verschoven worden lange blootgesteld aan het weer zodat ze konden zweten. Het blootstellen aan vocht en vervolgens het uitdrogen door de zon zorgt ervoor dat de toxische stoffen in granen geneutraliseerd worden de zogenaamde antinutriënten zoals fytinezuur, alfatoxines en lectine verhinderde de opname van mineralen en de vertering van proteïnen ze veroorzaken ontsteking, onderdrukken de werking van de schildklier, om te regelen hormonen en hebben nog vele andere schadelijke effecten in het lichaam. De moderne procedures worden deze antinutriënten niet of niet voldoende geneutraliseerd.
 2. Onze voorouders weekte hun granen, Ze lieten en fermenteren dat gisteren te betekent. Dat verbeterde de verteerbaarheid nog meer.
 3. de granen worden gemalen in trage stenen molens die garandeerde dat het eindproduct nog alle essentiële voedingsstoffen bevatten: de vezels, het zetmeel, de vetzuren, proteïne en een heel aantal vitaminen en mineralen. Dat had ook nadelen, want zonder koeling en bewaarmiddelen de dieren die meel heel snel. Was dus niet geschikt voor massaproductie, vervoer over afstanden en lange bewaring.

Door al deze traditionele bereidingsmethode overboord gooien, door de oogstperiode te verkorten door het gebruik van bewaarmiddelen en additieven en door de supersnelle stalen molens – boven op de genetische manipulatie – lijkt het hedendaagse graan in niets meer op het oorspronkelijke oergraan. In functie van meer opbrengst en een langere bewaartijd worden de kiem en de vezels als afvalproducten uitgespoeld gespuugd door de moderne molens. Daardoor worden heel wat belangrijke voedingsstoffen verwijderd. Bovendien gebeurt het malen onder temperaturen Die oplopen tot meer dan 200 graden Celsius dit vernietigd de weinige nutriënten die nog over blijven en maakt het resterende vette ranzig.

Het meel dat op die manier ontstaat, wordt verrijkt met synthetische vitamine en mineralen. Dit moet wat men eruit gehaald heeft compenseren, het is onmogelijk om alle verloren gegane natuurlijke nutriënten te vervangen in de juiste hoeveelheid en verhouding. Naast de zogenaamde mail verbeteraars worden talrijke bewaarmiddelen en andere kwalitatieve, Hydro geneerde olie melkpoeder, enz toegevoegd aan het mail waarmee tegenwoordig brood wordt gebakken, om nog maar te zwijgen over de geraffineerde suikers Kom maar kleurstoffen en smaakstoffen die men in koekjes Kom maar gebak en ontbijtgranen steek. Na raffinage bestaat tarwe bijna uitsluitend uit koolhydraten (zetmeel). Het grootste deel van de proteïne, vetten, vezels, vitaminen en mineralen is verwijderd.

Hebben hun goedkope voedingsbron, ze kunnen groot aantal mensen voeden en ze kunnen lange tijd bewaard worden. Granen zijn wereldwijd het meest gegeten voedsel geworden. De moderne granen kunnen echter amper nog voedsel genoemd worden. We betalen in ieder geval een hoge prijs voor het dagelijks eten ervan en wij zijn onze lichaam langzaam aan het vergiftigen.

Maar er wordt ook handig gebruik gemaakt van gluten voor het bereiden van snoep, kant-en-klare saucijsje en soepen, bindmiddelen, ketchup, bewerkte vleesproducten, worst en salami monosodiumglutamaat E621, smaakversterker, marinades, vleesvervangers, oploskoffie en bewerkt voedsel in het algemeen.Oorzaken van glutenintolerantie

Coeliakie ontstaat door een auto-immuun reactie die geprikkeld wordt door de inname van glutenbevattende granen auto-immuun wil zeggen dat het immuunsysteem op een of andere reden met eigen weefsel en gezonde cellen gaat aanvallen meestal gebeurt dit wanneer een immuunreactie tegen een vreemde stof uit de hand loopt en niet op tijd getemperd wordt maar waarom ontstaat zo’n extreme immuunreactie tegen gluten? Waarschijnlijk door een samenspel van genetische en omgevingsfactoren.

Dat gluten zo’n schade kan aanrichten komt door zijn moleculaire structuur en de reactie die dat oproept bij het immuunsysteem van mensen die bepaalde gene hebben. Met immuunsysteem bestaat onder meer uit witte bloedcellen die op hun oppervlak een bepaald patroon van eiwitten hebben deze eiwitten zijn bekend als human leukocyte, antigens of HLA er zijn verschillende typen HLA. Een ervan is het typen DQ het onderzoek blijkt het coeliakie en andere auto immuunziekte het meeste voorkomen bij mensen die bepaalde HLA – DQ types tot expressie komen.

Ieder van ons heeft twee exemplaren van hla – decu, één van zijn vader en één van zijn moeder en wij geven een van onze door aan onze kinderen. Er zijn 9 verschillende types DQ. Dat betekent dat er verschillende combinaties mogelijk zijn bijvoorbeeld DQ3/DQ6 of DQ4/DQ8, enzovoorts.

reactie patiënten ziet men een verstoring van de darmflora noem dit ook wel intestinale dysbiose. Er wordt de verhoging waargenomen van de pathogene of slechte bacteriën en een vermindering van het aantal lactobacillen en bifidobacteriën de goede darmbacteriën. Het herstellen van darmflora maak de darm minder gevoelig voor groenten uit onderzoek blijkt dat het toedienen van probiotica lactobacillus casei voorkomt dat de darmvlokken beschadigd worden door gluten.in verbetert de immuunrespons op gliadine, zonder de darmen te beschadigen.Effecten van gluten

Los van het feit dat sommige mensen gevoeliger zijn voor gluten dan andere, speelt de moleculaire structuur van gluten zelf ook een belangrijke rol in de schadelijke effecten die het heeft op onze gezondheid. Gluten is een proteïne die vrijgemaakt wordt wanneer tarwe, rogge of spelt afgebroken wordt in de spijsvertering. Wordt zelf verder afgebroken in nog kleinere fracties: peptide zoals gliadine glutamine, gliamorfines, gliadorfines of gluteomorfines. Het zijn deze fracties van gluten die heel schadelijk kunnen zijn voor ons systeem. Gliadine is één van de meest voorkomende pectine in gluten, vooral het Alfa gliadine 33-mer en vorm van creatine die opgebouwd is uit 33 aminozuren. Er zijn nog andere vormen van gliadine, zoals bèta, gamma en omega en deze kunnen dezelfde reacties uitlokken als Alfa – gliadine, maar standaard diagnostische coeliakie testen zoeken alleen naar antistoffen tegen Alpha – gliadine. Uit onderzoek blijkt dat de specifieke aminozuurvolgorde van Alfa-gliadine heel moeilijk wordt afgebroken in het menselijk spijsverteringssysteem.

Maar het is meer: de structuur van dit eiwit lijkt heel sterk op de structuur van eiwitten die in het menselijk lichaam gevonden worden, onder meer in de schildklier de pancreas en de dikke en dunne darm. Dat betekent dat wanneer het lichaam antistoffen maakt tegen Julia dienen deze antistoffen ook een tijger aanvallen. Het resultaat is een chronische ontstekingsreactie en een voortdurende beschadiging van de weefsels maar tegen de antistoffen gericht zijn. Dit is de oorzaak van veel inflammatoire en degeneratieve aandoeningen en is een van de belangrijkste redenen waarom glutenintolerantie gelinkt is aan auto-immuunziekte zoals Hashimoto Thyreoïditis (schildklierontsteking), de ziekte van Crohn, diabetes type 1, reumatoïde artritis, enzovoorts.

Gluten kunnen ook de darmwand beschadigen als iemand met coeliakie gluten eet, reageert het immuunsysteem daarop met de aanmaak van antistoffen. Deze antistoffen beschadigen de dunne darmwand. De dunne darm bevindt zich tussen de maag en de dikke darm (Colon). Een gezonde dunne darm bevat vele villi of darmvlokken, die instaan voor de opname of absorptie van voedingsstoffen (nutriënten) in de bloedvaten van de darmwand. De bloedvaten van de darmwand komen samen in de poortader (verbinding tussen de darm en de lever) die de opgenomen voedingsstoffen naar de lever transporteert en vandaar verder naar de bloedcirculatie in de rest van het lichaam.

Wanneer de coeliakie niet behandeld wordt en de patiënt gluten blijft eten, geraken de darmvlokken ontstoken en worden ze afgeplat. En sommige gevallen kunnen ze zelfs helemaal verdwijnen. Dit noemt men atrofie van de familie meneer de darmwand op deze manier beschadigd wordt, kan het lichaam niet meer alle nutriënten uit de voeding opnemen. Dat waarschijnlijk eet malabsorptie (slechte opname van voedingsstoffen). Dit dat is een van de redenen waarom mensen met glutenintolerantie vaak heel uiteenlopende klachten vertonen.

Effecten van exorfines:

 • Verstoren de werking van dopamine serotonine insuline en cortisol
 • Wijzigen de hersenactiviteit (aangetoond met eeg)
 • Zijn toxisch voor hersenen en zenuwcellen
 • Hebben dezelfde werking als morfine in een dezelfde dosering werken de KCO morfine uit melk 10 keer krachtige dan morfine in de hersenen
 • Maken het lichaam minder gevoelig voor endorfine
 • Werken verslavend, leiden tot eetverslaving en eetstoornissen
 • Geven en instant Boost (en Ruth, en voor) door de snelle stimulatie van dopamine, gevolgd door een even snelle afname (inzinking, depressie) en op lange termijn minder plezier beleving (minder dopamine aanmaak)
 • veroorzaken psychische klachten
 • Vertragen of remmen de afbraak Van toxische stoffen, medicijnen, zware metalen, additieven, pesticiden, enz.
 • remmende werking van b&b d&f brain-derived neurotrophic Factor en stof die in staat voor het overleven van zenuwcellen en de aanmaak van nieuwe hersencellen
 • Exorfines tijdens de zwangerschap verminderen de dopamine aanmaken en de endorfine gevoeligheid bij nakomelingen enter en te verhogen de aanmaak van instamine (allergie hooikoorts astma dwangmatig gedrag


Exorfines zijn gelinkt aan een heel aantal uit een lopende ziektebeelden:

 • Ademhalingsproblemen, apneu en astma
 • Wiegendood
 • ADHD ADD
 • Depressie
 • Angststoornissen
 • Schizofrenie
 • Autisme
 • Parkinson
 • Epilepsie
 • Auto-immuniteit (diabetes diabetes type 1, reumatoide artritis enz.
 • Allergie zoals eczeem, hooikoorts astma
 • Kanker
 • Verminderde immuniteit
 • Aids


Hoe kom ik erachter dat ik een glutenintolerantie heb?

Onderzoek van de stoelgang (fecesonderzoek) is volgens een aantal deskundigen efficiënter in het opsporen van allergie of intolerantie. De immunologische reacties tegen proteïne, zoals gluten of grenadine, vinden namelijk hoofdzakelijk plaats in de darmen en in mindere mate in het bloed, vooral bij de lichtere vormen en in het begin stadium parameters die men onderzoekt zijn dezelfde als bij bloedonderzoek. Meestal wordt getest op Anti gliadine, lgA en Antitransglutaminase.

Bij Patiënten op een glutenvrij dieet is de test altijd negatief.

Uit onderzoek blijkt dat de stoelgang vaak glutenintolerantie of andere vormen van allergie aan het licht brengt die bij bloedonderzoek gemist zijn. Een glutenvrij dieet wordt gezien als de meest accurate test zelfs wanneer deze testen negatief zijn, kan glutenintolerantie niet helemaal uitgesloten worden. Reacties tegen andere fracties van gluten zoals bèta, gamma glia morfine, glutenine worden niet getest in de standaard diagnostische testen. Een glutenvrij dieet is de enige methode om er zeker van te zijn dat het om glutenintolerantie gaat.

Symptomen van een gluten intolerantie:Er zijn meer dan 250 symptomen van manifestaties van glutenintolerantie gedocumenteerd. Hieronder staan de belangrijkste beschreven:

 • Maagdarmklachten: Buikpijn, krampen, misselijkheid, overgeven, opgezwollen buik, winderigheid diarree, constipatie, veel diarree en constipatie, gasvorming Kom maar rommelige buik, kwalijk riekende stoelgang, kwalijk riekende winden, grijsachtige stoelgang, steatose (vettige ontlasting waardoor deze blijft drijven).
 • infecties: Ogen oren, keel en neus, steeds terugkerende verkoudheid kom na bronchitis longontsteking eh, astma komma’s sinusitis, door infecties Kom maar gezwollen amandelen, urineweginfecties, vaginale infecties.
 • Psychiatrische klachten: ADHD leermoeilijkheden, kosten concentratiestoornis en autisme depressie angst prikkelbaarheid Kom maar ligt geraaktheid, paniek, bipolaire stoornis (manische depressie), schizofrenie kom maar halen show Naties.
 • Darmziekte: Prikkelbaar darm syndroom ziekte van Crohn colitis ulcerosa darmkanker
 • Spier en gewrichtsklachten: reumatoïde artritis artritis (bij kinderen en jongeren, gewrichtspijn spierpijn komen stijve spieren,
 • Neurologische aandoeningen: multiple sclerose (m&s), amitron lectorale Sclerose (a.l.s.), epilepsie
 • Diabetes, schommelende bloedsuikerspiegel (hypoglycémie)
 • leverklachten, hepatitis, leververvetting
 • Schildklieraandoeningen
 • Bloedarmoede enter osteoporose, botverlies
 • Groei stilstand, niet kunnen gedijen, groeiachterstand
 • Huidaandoeningen: uitslag, psoriasis, eczeem, dermatitis herpetiformis (ziekte van Duhring)
 • Onvruchtbaarheid, miskramen
 • Menstruatieklachten
 • Evenwichtsstoornissen
 • Coördinatiestoornissen
 • Bewegingsstoornissen
 • Vaak hongergevoel, honger na maaltijd
 • Zwakte of beverigheid tussen maaltijden (die verbeterd door iets te eten)
 • Vermoeidheid
 • Haaruitval (alopecia)
 • Hoofdpijn en migraine
 • Lactose-intolerantie gaat vaak hand in hand met glutenintolerantie
 • Zweren en aften in de mond, tand en tandvleesproblemen
 • Gevoelloosheid en tintelingen in handen en voeten perifere neuropathie het zwellen van vingers en tenen
 • Vitaminen en mineralen tekort door verminderde opname in de darmen
 • gewichtsverlies of toename
 • Downsyndroom, Williams syndroom, Turner syndroom (genetische ziekte)
 • Sjörgen syndroom (droge slijmvliezen droge mond, droge ogen en droge vagina)

Opmerking: deze symptomen kunnen ook veroorzaakt worden door andere factoren. Het is toch altijd aangeraden om glutenintolerantie uit te sluiten als je één of meerdere van bovenstaande klachten hebt.Complicaties van glutenintolerantie

Door de verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand, kunnen grote moleculen zoals onverteerde eiwitten door de darmwand passeren en in het bloed terechtkomen. Ze worden door de immuuncellen als vreemde indringers beschouw dit veroorzaakt een overdreven immuunrespons Kom maar beter bekend als ze mijn allergie reactie. Ook echt vreemde stoffen en antigenen komen sneller in het bloed terecht wanneer de barrièrefunctie van de darm aangetast is. Gluten kan de concentratie van lgh verlagen. Lgh deficientie verhoogde kans op allergie mensen met koelie jakkie Of glutenintolerantie zullen we dus vaak ook allergisch zijn voor veel andere voedingsmiddelen en stoffen uit de omgeving, ook stoffen die in normale omstandigheden onschuldig zijn. Denk aan astma, hooikoorts allergie voor honden en katten haar, uit schilfers, schimmels, enzovoorts.

Zoals al eerder vermeld werd, gaat glutenintolerantie meeste hand-in-hand met koemelkallergie.

Door de beschadiging van darmvlokken kunnen voedingsstoffen niet meer goed worden opgenomen en daardoor ontstaat tekorten aan verschillende vitamine en mineralen die op lange termijn kunnen leiden tot allerlei klachten en ziektebeelden.

De Allergische reactie op veroorzaakt een cascade van inflammatoire processen die allerlei ontstekingen veroorzaken als die niet in toom gehouden worden verspreid het zich naar alle organen, inclusief de hersenen deze informatie ligt aan de basis van een aantal ziektebeelden, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, gewrichtsklachten, pijn, Alzheimer, ADHD, depressie, enz.

Verhoogd risico op ziektebeelden:
naast de auto immuunziekte komen allergie genetische ziekte komen bloedarmoede commotie op een roze bloemen huidziekte komen groeiachterstand komen onvruchtbaarheid en neurologische aandoeningen komen ook verschillende andere ziektebeelden meer voor bij mensen met glutenintolerantie.

Hieronder volgt een opsomming van ziektebeelden waarbij glutenintolerantie moet nagegaan worden:

Dermatitis herpetiformis
Groeiachterstand
Neurologische ziekten
COPD chronische longziekte
Sjörgren syndroom
Turner syndroom
Williams syndroom
IgA deficiëntie
ADHD/ ADD
Ziekte van ménière
Gehoorverlies

Lupus erythematosus
Amyotrofe laterale Sclerose
Autisme 
Epilepsie 
Terugkerende infecties
Nierstenen
Migraine
Ziekte van Crohn
Colitis ulcerosa
Prikkelbare darm
Diarree, constipatie

Atherosclerose
Eczeem
Schizofrenie
Depressie 
Allergie
Lactose intolerantie
Lever en gal aandoeningen
Tandproblemen
Aangetast tandemail 
Terugkerende aften
Brandende tong 

“Stel uzelf de vraag als alle ziektebeelden die in de tabel hierboven aan de basis ligt van een glutenintolerantie. Dat gluten bij iedere andere symptomen en ziektebeelden veroorzaakt en dat het schrappen van gluten al deze klachten verbetert, is het dan niet absurd dat al die verschillende verzamelingen van symptomen benoemd moeten worden als afzonderlijke ziekte? Zou dan de eerste optie een basisbehandeling van al deze ziekten niet beter bestaan uit een glutenvrij (koemelkvrij) dieet. Is het dan wel verstandig om allerlei medicijnen te gaan slikken om al deze afzonderlijke ziektebeelden te gaan bestrijden?Wat kan ik er tegen doen?

Het grootste probleem met gluten intolerantie is dat de darmwand dusdanig beschadigd is dat herstel bijna niet meer mogelijk is alleen het ervoor zorgen dat de darmwand niet verder beschadigd raakt en herstelt is het mogelijk om ervan af te komen. Alleen vergt dit zeer veel discipline met uw voeding en suppletie.

Exorfines worden afgebroken en geneutraliseerd door het DPP-4 enzym in de dunne darm, de bloedbaan en de hersenen en het DPP-4 enzym helpt ook mee de darm intact te houden en beschermd tegen een lekkende darm en mensen met een slecht werken want DPP-4 en zien worden exorfines niet goed afgebroken en kunnen ze het endorfinesysteem belasten.

Hieronder komen een aantal voedingsstoffen voor waardoor het enzym geactiveerd wordt:

 • Olijfolie
 • Vitamine A
 • Galactose mannose, glucosamine (zijn componenten van het enzym):
 • Suppletie met glucosamine herstelt de darmwand en verhoogd de aanmaak van lgA.
 • Probiotica (lactobacillus rhamnosus)

Omdat gluten een ontstekingsreactie op gang brengt kan het temperen van die ontsteking de symptomen van glutenintolerantie verlichten of beperken voeding vormt de basis van de natuurlijk ontstemming ontstekingsremmer. Eet veel ontstekingsremmende voeding en weinig of geen ontstekingsbevorderende voeding.


Hieronder staan een aantal ontstekingsremmende voedingsmiddelen:

Vette vissoorten;
zalm, anjovis, makreel, haring, sardienen- zijn een rijke bron van omega 3 vetzuren EPA en DHA. Deze zijn heel effectief in het remmen van inflammatie. Lijnzaadolie en perilla olie zijn ook rijk aan omega 3. Wie Allergisch is voor vis,  kan lijnzaadolie, visolie, algenolie, perilla olie of krillolie nemen.

Kurkuma;
de specerij die curry zijn gele kleur geeft, bevat curcumine, een ontstekingsremmende stof die even goed werkt als anti-inflammatoire medicijnen, maar dan zonder de bijwerkingen.

Gember;
wordt al eeuwen gebruikt als ontstekingsremmer.

Ananas;
bevat een bromelaïne. Het doet de zwelling afnemen en wordt gebruikt voor spijsverteringsproblemen, sportblessures, wondgenezing en artritis

Bessen zijn;
antioxidanten bommen die bescherming bieden tegen een heleboel ziekte die gepaard gaan met informatie, zoals kanker, Alzheimer komen en hart en vaatziekten. Ze zijn belangrijke leveranciers van bioflavonoiden die de vorming van informaat ware stoffen verhinderen eet dagelijkse portie bessen: blauwe bessen bosbessen veenbessen frambozen aardbeien (in de winter kan je gedroogde of ingevroren bessen gebruiken, of bessenpoeder)

Rauwe voeding;
fruit Kom maar groente om en kruiden, kapucijnen (en knoflook,, bieslook) zijn rijk aan bioflavonoiden en Christine, Remmers van ontstekingsbevorderende enzymen

Ontstekingsbevorderende Voeding;
Vlees, vleesproducten, vette kaas, zuivelproducten, plantaardige olie, gebakken en gefrituurde voeding, geraffineerde koolhydraten en suikers, alle voedingsmiddelen waar je allergisch of gevoelig voor bent: tarwe gluten melk pinda zeevruchten tomaten aardappelen soja enzovoorts en overmatig alcoholgebruik.

Supplementen die ontsteking remmen;
Omega-3 vetzuren EPA en DHA, gamma-linoleenzuur (teunisbloemolie, Borage olie), vitamine D vitamine C magnesium B3 B6 komma’s inkom curcumine gember, boswellia serrata, bio-flavonoïden, quercetine, resveratrol, knoflook, enzymen (bromelaïne), N-acetylcysteïneGlutenvrij leven (diëten)

Het gluten in tarwe, spelt, rogge en gerst bevat gliadine, terwijl het gluten in rijst , mais en teff geen gliadinefracties heeft. Gierst en sorghum bevatten geen glutten. Haver is een speciaal geval. Het bevat op zich geen gluten maar wordt vaak verwerkt in fabrieken waar men ook tarwe verwerkt op die manier kan de haver met gluten besmet worden. Quinoa,  boekwijt en amarant zijn in tegenstelling tot wat men vaak denkt geen granen. Hoewel rijst, mais, teff en haver geen gliadine bevatten, kunnen gevoelige mensen ook reageren op andere eiwitten die wel aanwezig zijn in glutenvrije granen. Dat geldt ook voor alle andere toegelaten voedingsmiddelen. Mensen met een ernstige beschadigde darmwand, een verstoorde darmflora en nutriënten tekorten kunnen allergisch zijn voor alle mogelijke eiwitrijk rijke voedingsmiddelen. De enige efficiënte behandeling van coeliakie en alle ziekte die eraan gelinkt zijn, is een glutenvrij dieet, het volledig verbannen van gluten of liever gliadine uit de voeding.

Groente en fruit geven minste aanleiding tot allergie gluten intolerantie gaat met hand in hand met lactose-intolerantie koemelk allergie en intolerantie of allergie voor andere voedingsstoffen. Het is daarom aan te raden om al koemelk producten en voedingsstoffen waar je allergisch voor Bent Te Vermijden, zeker in de beginfase. Dit is niet altijd even gemakkelijk maar als je eenmaal aan de lijve ondervonden hebt wat de voordelen zijn, is het is het echt wel de moeite waard.

Wanneer de darmwand en de darmflora hersteld zijn en voedingstekorten weer aangevuld zijn, kan mijn stap-voor-stap verdachte voedingsmiddelen weer introduceren behalve gluten en het liefst ook geen koemelk. Probleem soms kan het zijn dat mensen naar volledig hersteld toch weer zonder problemen gluten kunnen eten. Het is echt een aanrader om dat niet te doen, of slecht heel beperkt Aangezien de kans groot is dat de damwand opnieuw beschadigd wordt en dat was per ongeluk klachten terugkeren.

Hieronder volgt een voedingsadvies voor mensen met coeliakie en glutenintolerantie:

 • Totaal glutenvrij dieet: bestaat uit ging tarwe (kamut kom aan Vero komen bulgur,, semolina) spelt, triticale (kruising van tarwe en rogge)
 • Opletten voor verdoken: in geïndustrialiseerd En bereid voedsel.
 • Eliminatiedieet: alle mogelijke voedings-en andere allergenen elimineren allergie veroorzaken.
 • Rotatie dieet voedingsmiddelen slechts om de drie zes dagen eten, afhankelijk van de ernst van de klachten die ze veroorzaken (gemiddeld om de vier dagen)
 • Geen melk en melkproducten: uitgezonderd artisanale gefermenteerde melkproducten met maten: yoghurt kefir kwark: bij voorkeur van rauwe melk niet in de herstelfase.
 • gedissocieerd eten: proberen koolhydraten (rijst aardappelen, glutenvrije granen) en eiwitten (vlees, vis en gevogelte, eieren, zuivel) niet samen in één maaltijd te eten. Dit ontlasten spijsvertering, geeft minder kans op onverteerd voedsel (gisting of loting) en helpt de darmwand sneller herstellen.
 • Zuiver eten: Vermijd voedingsadditieven, pesticiden, herbiciden; eet zoveel mogelijk biologisch voedsel.

Hieronder volgt een lijst met toegelaten voeding bij glutenintolerantie:

 • Groente fruit aardappelen peulvruchten waaronder bonen linzen erwten kikkererwten.
 • Lamsvlees, kip, vis, soja* (beperkt gebruiken), eieren met mate.
 • Glutenvrije granen; volle rijst, mais, quinoa, amarant, teff, sorghum, kasha gierst, boekweit, haver bevat geen gluten, maar kan wel besmet zijn met tarwe als het in dezelfde fabriek verpakt wordt. Dat geldt trouwens voor alle granen. Kijk daarom altijd op de verpakking of ze gegarandeerd glutenvrij zijn. Haver bevat echter een ander eiwit avenine dat bij sommige mensen ook klachten kan veroorzaken.
 • Noten, zaden, pitten, kiem en (sesamzaad, zonnebloempitten pompoenpitten komen pijnboompitten, broccolikiemen…).
 • Amandelmelk of rijstmelk komen kastanjemelk, hazelnootmelk, sojamelk* havermelk kokosmelk ook hier weer opletten dat ze glutenvrij zijn sommige merken voegen bijvoorbeeld geroosterde gerst toe.
 • brood komen gebak komen saus en komma’s enzovoorts op basis van amandelmeel, teffmeel, kyona mail, sojameel*, maismeel, rijstmeel,, boekweitmeel, aardappelmeel, johannesbroodboompitmeel.
 • essesenbrood op basis van gekiemde granen, alleen als het op de juiste manier gemaakt is bevat het geen gluten. (niet gebruiken tijdens het herstel).
 • Bindmiddelen: aardappelmeel, tapioca, arrowroot, gelatine, sago, xanthaangom, guarpitmeel en agar-agar.

Het advies is om alleen biologisch verantwoorde voedingsmiddelen te gebruiken. Hierdoor weet u bijna zeker dat het vrij is van GMO en bestrijdingsmiddelen.

*”Oppassen!: alleen biologische variant gebruiken”

Wat kunt u wel en niet eten bij een glutenintolerantie:

Niet eten bij glutenintolerantieToegestaan bij glutenintolerantie
Tarwe (kamut, Ferro, bulgur, durum, semolinaVolle rijst, mais, quinoa, amarant, teff, sorghum, kasha, gierst, boekweit, haver en alle producten op basis van deze granen
Spelt
Gerstgekiemde granen (tarwekiemen), (mee oppassen, niet gebruiken in de herstel fase)
Rogge
essenenbrood (brood van gekiemde granen), (mee oppassen, niet gebruiken in de herstel fase)
Triticale (kruising van tarwe en rogge)
Alle producten die van deze granen gemaakt zijn of die bevatten 

“Er bestaan kookboeken voor glutenvrij koken, maar in principe kan je elke recept aanpassen door glutenbevattende granen te vervangen door glutenvrije granen en eventueel andere ingrediënten aan te passen. Soms is het wel een beetje experimenteren voor je de juiste smaak of texturen zijn bereikt.”

Wat kan ik eten als vervanger voor brood;

In de morgenIn de middag of in de avond
Fruit, notenMaaltijdsoep, bonensoep, linzensoep
Yoghurt, kefir, kwark met mateSalade met kip of vis
SojayoghurtGroenteschotel met rijst, aardappelen, peulvruchten, quinoa, boekweit
Zelfgemaakte muesli
Havermoutpap, boekweitpap, rijstpapGroenteomelet
FruitsmoothieGroentesmoothie
OmeletBoekweitsalade, Quinoasalade
BoekweitpannenkoekenSoba noedels (van boekweit, zoete aardappelen, rijst, enz.)
Raw foodbar (energiereep zonder granen)

 “Het beste advies dat wij u mee kunnen geven is het glutenvrij en biologisch gaan eten en drinken, vermijdt zo veel mogelijk slechte voedingsmiddelen neem daarbij supplementen die het herstel bevorderen.”


Bron: Therapiewijzer; Gluten & Koemelk ‘De link met gezondheidsklachten’ auteur: Hilde Maris