Het belang van Antioxidanten

Betrouwbare bescherming tegen veroudering en degeneratieve ziekten. Er is een gemeenschappelijke oorzaak voor veroudering en alle ziekten die zich daarbij voordoen. Deze vernietigende stoffen heten vrije radicalen.

Naar schatting wordt elke cel in ons lichaam ongeveer 10.000 maal per dag blootgesteld aan oxidanten die schadelijk zijn. De beste manier om ziekten als gevolg van vrije radicalen, zoals hartafwijkingen, te bestrijden, is beweging en een voedingspatroon met veel anti-oxidanten.

Een goed voedingspatroon bevat veel fruit en groenten, omdat het voedingsstoffen uit de vitaminegroep antioxidanten bevat. Het is gebleken dat de vitaminen A, C & E zeer belangrijke anti-oxidanten ter bescherming tegen vrije radicalen zijn.

Uit vele internationale onderzoeken is gebleken dat deze voedingsstoffen bijdragen aan de weerstand tegen degeneratieve ziekten. Helaas consumeren de meeste mensen niet voldoende fruit en groenten om de dagelijks aangeraden hoeveelheid van deze vitale voedingsstoffen te gebruiken. In dat geval zijn voedingssupplementen nodig.

Uit onderzoek is gebleken dat het consumeren van antioxidante vitaminen helpt tegen de volgende ziekten:

Cataracten / vlekkerige degeneratie: Het is duidelijk aangetoond dat bètacaroteen beschadiging van de ogen voorkomt. Het is gebleken dat deze ziekten ontstaan door oxidatie van vrije radicalen en worden bestreden door antioxidanten.

Vitamine C: helpt bij het verlagen van de bloeddruk; bètacaroteen verhoogt de weerstand tegen hartafwijkingen.

Kanker: Er worden talloze onderzoeken verricht naar de diverse soorten kanker en het effect van anti-oxidanten.

Vaak blijkt dat door antioxidanten de kans op kanker aanzienlijk afneemt. Ook is gebleken dat door roken, een van de voornaamste oorzaken van kanker, het gehalte antioxidanten in het lichaam, met name vitamine C, sterk wordt afgebroken.

Hart- en vaatziekten: Cijfers tonen aan dat hart- en vaatziekten een van de voornaamste hedendaagse oorzaken van sterfte zijn. Het aantal gevallen neemt nog steeds toe. Drie manieren om buiten deze statistieken te blijven zijn: minder cholesterol, stoppen met roken en meer beweging en lichamelijke activiteiten.

Uit onderzoeken is gebleken dat vitamine E de kans op hartinfarcten vermindert, vitamine C helpt bij het verlagen van de bloeddruk en het HDL- (goede-) cholesterolgehalte verhoogt en dat bètacaroteen de weerstand tegen hartafwijkingen verhoogt.

Ook is uit onderzoeken gebleken dat slechts een klein gedeelte van de bevolking zich houdt aan de voedingsrichtlijnen voor een goede gezondheid. Alleen een goed voedingspatroon is niet de juiste weg om het lichaam van de juiste hoeveelheid anti-oxidanten te voorzien.

Het Innemen van voedingssupplementen is misschien wel de beste manier om het dagelijkse voedingspatroon aan te vullen met de juiste hoeveelheid anti oxidanten tegen veroudering en ziekten.