Kom ik Aminozuren tekort?

Het menselijk lichaam gebruikt 20 aminozuren, deze zijn nodig bij het synthetiseren (maken) van eiwitten. Sommigen van deze aminozuren kunnen door het lichaam niet, of niet voldoende gemaakt worden. Deze aminozuren moeten door middel van voedsel in het lichaam komen. Daarom worden deze aminozuren ook wel essentieel genoemd. Er zijn 8 essentiële aminozuren, Fenylalanine, Isoleucine, Leucine, Methionine, Threonine, Tryptofaan en Valine.

Ontbreken essentiële aminozuren op ten duur in het voedsel, dan wordt de gezondheid ernstig geschaad. Aminozuren in onze voeding krijgen wij vooral binnen in de vorm van eiwitten, deze eiwitten worden in de spijsvertering weer afgebroken tot aminozuren.

Dierlijke eiwitten zoals vlees, vis en zuivelproducten bevatten alle verschillende essentiële aminozuren. Dit zijn volwaardige eiwitten. De meeste koolhydraatbronnen in onze standaardvoeding (graan, rijst, bonen en noten) bevatten ook eiwitten.

In plantaardige eiwitten zitten echter niet alle essentiële aminozuren, het zijn onvolwaardige eiwitten. Aminozuren die in de ene plant ontbreken, kunnen wel in een andere plant voorkomen.

Door verschillende groente en champignons te combineren kan een vegetarische maaltijd toch alle benodigde aminozuren bevatten.


 


U heeft een tekort aan;


 


Lysine

Lysine is een essentieel aminozuur, het kan niet door het lichaam gemaakt worden en moet dus in de voeding aanwezig zijn. Het aminozuur is nodig voor groei, weefselherstel, de aanmaak van antilichamen (denk hierbij aan herpes virus en korstlippen), hormonen en enzymen.

Belangrijke bronnen van lysine zijn, vis, melk, limabonen, vlees, kaas, gist en eirenen en eiwitten in het algemeen zijn belangrijke bronnen van lysine.


 


Tryptofaan, essentieel

Het essentiële aminozuur tryptofaan wordt samen met andere vitaminen en mineralen door de hersenen gebruikt om serotonine (5-hydroxytryptamine) aan te maken. Serotonine is een neurotransmitter wat de slaap reguleert. Ook wordt serotonine geacht de gevoeligheid voor pijn te verminderen. Tryptofaan is ook een bouwstof voor melatonine (een neurohormoon). Melatonine reguleert het dag/nacht ritme, wat belangrijk is voor goede nachtrust.

Wanneer de voorraad tryptofaaan voldoende is, kan het lichaam van tryptofaan nicotinezuur (vitamine B3) maken. Van vitamine B3 wordt weer NAD+ (dit coënzym is werkzaam als redox potentiaal, dit betekent dat hierin energie kan worden opgeslagen) gemaakt wat belangrijk is in de energie huishouding.

Belangrijke bronnen van tryptofaan zijn; kwark, melk, vlees, kalkoen, vis, bananen en eiwitbronnen.


 


Fenylalanine, essentieel

Fenylalanine is een essentieel aminozuur dat nodig is voor diverse biochemische processen, onder andere nodig voor de aanmaak van de neurotransmitters dopamine, adrenaline en noradrenaline in de hersenen.

Belangrijke bronnen van fenylalanine zijn; kaas, amandel, pinda’s, sesamzaad, sojabonen en eiwitten in het algemeen.


 


Methionine, essentieel

Het aminozuur methionine is een essentieel aminozuur, dit betekent dat het aanwezig moet zijn in de dagelijkse voeding. Methionine is een zwavelhoudend aminozuur dat voor veel lichaamsprocessen belangrijk is. Het helpt mogelijk bij de preventie van aderverkalking door vetstoffen te verwijderen. Methionine voedt en stimuleert de oogspieren.Belangrijke bronnen zijn; eieren, melk, lever en vis.


 


Threonine, essentieel

Threonine is een essentieel aminozuur dat moet worden verkregen uit de voeding. Het speelt een belangrijke rol de functie van de lever en normale wondgenezing. De dagelijkse behoefte aan volwassenen is 0,5 g, en voor kinderen tot de leeftijd van 7, ongeveer 3 gr.

Belangrijke bronnen van threonine zijn; kwark, pluimvee, vis, vlees, linze en sesamzaadjes.


 


Isoleucine, essentieel

Een essentieel vertakt-keten alifatische aminozuur gevonden in veel eiwitten. Het is een isomeer van LEUCINE. Het is belangrijk in hemoglobine synthese en regulering van bloedsuiker en energieniveaus.

Belangrijke bronnen van isoleucine zijn, eieren, soja-eiwit, zeewier, Kalkoen, kip, lam, kaas en vis
Hoewel dit aminozuur niet geproduceerd wordt in dieren, is dit wel in grote hoeveelheden opgeslagen in dieren.


 


Leucine, essentieel

Als essentieel aminozuur kan Leucine, zowel bij mensen als dieren, niet in het lichaam worden aangemaakt en moet het dus via voeding of suppletie ingenomen worden, meestal als onderdeel van proteïnen. Leucine wordt geproduceerd in planten en micro-organismen via meerdere stappen uit pyruvaat. Het begin van dit proces lijkt op (een deel van) het vormingsproces van valine.
Leucine wordt door sommige sporters als supplement in poedervorm ingenomen. Het doel hiervan is spiermassa sparen, wanneer de sporter op een dieet is en vetmassa wil verliezen, of juist helpen bij het opbouwen van spiermassa. Meestal wordt L-leucine samen met L-valine en L-isoleucine in de verhouding 2:1:1 genomen, omdat dit de juiste balans is tussen deze ketengebonden aminozuren voor het menselijk lichaam.

Belangrijke bronnen van leucine zijn; Sojabonen, rijpe zaden, rundvlees, pinda ‘s, Italiaanse Salami, varkensvlees, vis, rauwe roze zalm, tarwekiemen, Amandelen, Kip, vlees, eigeel, rauwe Haver, gekookte pinto Bonen, gekookte Linzen, gekookte Kikkererwten, Maïs,Koe melk, gekookte rijst, graan.


 


Valine, essentieel

Dit aminozuur behoort tot de BCAA’s (valine, leucine en isoleucine). Deze aminozuren (vooral Leucine) stimuleren rechtstreeks de eiwitsynthese (het eiwit aanmaakproces), waardoor de voor spier opbouw- benodigde aminozuren beter door het lichaam verwerkt en aangeleverd kunnen worden. Recent onderzoek laat ons ook zien dat deze aminozuren een direct effect hebben op het voorkomen van de afbraak van spiereiwitten (onafhankelijk van het hormoon insuline in dit proces).


 


Histidine

Histidine is een van de nog onbekende aminozuren. Zijn rol in ons lichaam is nog niet helemaal bekend.
Histamine wordt in het lichaam gevormd uit histidine door een decarboxylering. Men onderzoekt nog de mogelijke werking van histidine.

Belangrijke bronnen van histidine zijn; Het komt voor in onder andere rundvlees, gevogelte, zalm, eieren, melk, walnoten, mais, rijst, sojabonen en erwten.


 


Arginine

Arginine is een van de belangrijkste en nuttigste aminozuren die een rol spelen bij het functioneren van spieren, bij de groei en bij de genezing door het afweersysteem te reguleren en ondersteunen. Het is ook belangrijk voor de mannelijke vruchtbaarheid.
Voor volwassenen is arginine een niet essentieel aminozuur. Arginine kan door het lichaam zelf gemaakt worden in de ureum cyclus. Voor kinderen is het wel een essentieel aminozuur omdat kinderen veel meer arginine nodig hebben voor hun snelle groei dan volwassenen. De hoeveelheid arginine die uit de ureum cyclus gehaald kan worden is beperkt, daarom moet bij kinderen in hun dagelijkse voeding arginine aanwezig zijn.

Arginine vergroot de weerstand, belemmert de groei van tumoren, bouwt spieren op en verbrandt vet door de schildklier te stimuleren tot grotere productie van groeihormonen. Bevordert de genezing van brand en andere wonden. Helpt de lever beschermen en schadelijke stoffen onschadelijk maken. Verbetert het zaad bij mannen met zwak zaad.

Belangrijke bronnen van arginine zijn; rauwe graanproducten, chocolade en noten.


 


COENZYME;


 


Nicotinamide

Nicotinamide ook bekend als niacinamide, is een amide (binding) van nicotinezuur (vitamine B3).
Het is een biologisch belangrijke stof als component van het co-enzym NAD, dat een rol speelt stofwisselingsprocessen. Verschillende huidziektes worden veroorzaakt door een tekort aan nicotinamide.


 


Biotine

Biotine wordt ook met vitamine H of vitamine B8 aangeduid. Biotine speelt bij mensen een belangrijke rol bij de vet- en suikerstofwisseling en de productie van vetzuren. Biotine is nodig voor de opname van vitamine C uit de ingewanden. Biotine heeft co-enzym-eigenschappen die het in staat stellen koolhydraten en eiwitten om te zetten in energie en deel te nemen in de productie van prostaglandines uit essentiële vetzuren.

Andere belangrijke toepassingsgebieden van biotine zijn groei en herstelprocessen van de huid, het haar, de nagels, de zenuwen en het beenmerg. Om die reden wordt het vaak ingezet bij haaruitval en haargroeiproblemen. Het wordt soms in shampoos verwerkt, maar het effect daarvan is twijfelachtig, aangezien biotine niet door de huid wordt geabsorbeerd.


 


Pantothenic acid

Pantotheenzuur is een vitamine, ook bekend als vitamine B5. Pantotheenzuur wordt vaak gebruikt in combinatie met andere B-vitaminen bijvoorbeeld in een vitamine B-complex. Deze complexen bevatten in het algemeen vitamine B1 (thiamine), vitamine B2 (riboflavine), vitamine B3
(niacine/niacinamide), vitamine B5 (Pantotheenzuur), vitamine B6 (pyridoxine), foliumzuur en vitamineB12/(Cyanocobalamine).

B5 speelt een belangrijke rol bij de afbraak van eiwitten, vetten en koolhydraten, en bij de vorming van een aantal hormonen. B5 werkt samen met vitamine A om de slijmvliezen te beschermen en op te bouwen. Samen met vitamine C is deze stof uiterst belangrijk voor de aanmaak van meer dan 30 bijnierschorshormonen.

Indicatie voor een tekort aan B5 is, slapeloosheid, allergieën, duizeligheid, hoofdpijn, depressies, vermoeidheid, prikkelbaarheid, verminderde (immuunsysteem) weerstand, artritis, reuma, ADHD, MS, buikpijn en huidklachten.

Belangrijke bronnen zijn; vlees, vis, eieren, aardappelen, melk(producten), stroop, lever, groente en fruit en koninginnegelei.


 


Folicacid

Foliumzuur is een essentieel vitamine ook wel B11/B9 genoemd. De mens kan geen folaten of foliumzuur produceren en is voor de aanvoer ervan afhankelijk van de aanvoer via extra bronnen, voeding of supplementen. In de voeding komt foliumzuur niet voor, wel folaat.

Folaat is de instabiele vorm die in voedsel voorkomt, en is de vorm waarin dit vitamine in het lichaam actief is. In voedingssupplementen en verrijkte voeding komt het veel stabielere foliumzuur voor, dat in het lichaam in folaat wordt omgezet.

Foliumzuur is betrokken bij de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg bij een foetus.
Maar ook hart en vaatziekten, bloedarmoede, reuma. Foliumzuur verlaagt het homocysteïnegehalte van het bloed een verhoging geeft meer kans op hart en vaatziekten.

Belangrijke bronnen zijn, bladgroenten als spinazie, spruitjes, broccoli, kool, asperges, fruit en citrusvruchten.


 


Coenzyme Q10

Q10 is een lichaamseigen stof met een cruciale functie in de cellen. Het lichaam kan Q10 zelf maken maar dat is niet eenvoudig. Daarvoor is niet alleen een reeks vitamine nodig, B2, B3, B5, B6, Foliumzuur en vitamine C, maar ook een serie sporenelementen.

Omdat onze hedendaagse voeding niet optimaal is, zijn sommige enzymen of sporenelementen niet voldoende aanwezig. Enkele wetenschappers menen dan ook dat dit de reden is waarom een aantal mensen waarschijnlijk te weinig Q10 produceert. Dit gebrek zou mede de oorzaak kunnen zijn van een hartinfarct. Co-enzym Q10 speelt een belangrijke rol, vooral in de hartcellen, in de keten van biochemische processen die energie produceren.

Bij mensen met hartspierzwakte is het co-enzym Q10 gehalte verlaagd. Een tekort aan Q10 kan worden gecorrigeerd door ubichinon als tablet of capsule in te nemen. Recente onderzoekingen geven aan dat Q10 inderdaad de hartfunctie bij patiënten met hartfalen kan verbeteren.

Na je 30e levensjaar neemt de productie van Q10 af en kunnen tekorten gaan ontstaan merkbaar een bijvoorbeeld meer vermoeidheid, verlaging van de weerstand, verhoging van de bloeddruk, hartklachten, spierklachten, tandvlees problemen.


 


Glutathione

Glutathione is de meest belangrijke bouwstof van het immuunsysteem.