Wat is een Candida infectie?

Veel mensen, zeker 70% van de bevolking, lopen rond zonder te beseffen dat ze wellicht last hebben van een Candida infectie. Meestal na wat langer met klachten te hebben rondgelopen is de eerste gang naar de huisarts, vaak hebben de meeste huisartsen geen specifieke kennis hebben van Candida wordt men of met een schimmel dodend middel of antibiotica naar huis gestuurd.

Als men wat langer klaagt wordt men vaak door verwezen naar het ziekenhuis waar na een paar vervelende onderzoeken en spastische darm wordt gediagnosticeerd. Dit spasme wordt veroorzaakt door de prikkel die de Candida, het gisten, in de darm veroorzaakt.


Candida, is dat nu een gist of een schimmel?

Candida is een gist en er zijn vele soorten. Bijv. de Candida albicans, Candida crusei, Candida parapsilosis, Candida gisten zijn gek op suikers en voeden zich daar ook mee, daarom is een suiker vrij, dus geen koolhydraten dieet heel belangrijk.


Wat is Candida?

Candida is een gist en er zijn twee verschijningsvormen. De Y-vorm(Yeast) en de M-vorm(Mycellen) is een netwerk van schimmeldraden waaruit schimmels bestaan. Normaal komt de Y-vorm bij iedereen in kleine hoeveelheden in mond, darmen en huid voor. In maag en het darmkanaal in balans met de voor de gezonheid zo belangrijke darmflora.

De andere vorm van Candida gist de M-vorm deze dringt met behulp van schimmeldraden in de cellen van het slijmvlies in de darm. De gevolgen als de M-vorm steeds meer gaat toenemen in het lichaam laten zich raden en kunnen uiteenlopen en variëren van lichamelijke tot psychische klachten, vermoeidheid, winderigheid, opgeblazen gevoel, buikpijn, enorme trek naar zoetigheid, anale jeuk, angst aanvallen, neerslachtigheid.

Vaak is waar te nemen dat de klachten verergeren bij vochtig weer na het eten van suiker of schimmel bevattend voedsel en op schimmelrijke plaatsen bijv. oude boerderijen of koeienstallen.


Hoe ontstaat nu een Candida schimmelinfectie?

Wanneer wordt een Candia gist een voor het lichaam vervelend probleem? Wij eten vaak en veel koolhydraten en suikers en geraffineerde producten, door verkeerde voedingsgewoonten bijv. het eten van suiker bevattende voedingsmiddel, witte pasta’s, witte rijst, wit brood en andere gistrijke voedingsmiddelen.

Of het regelmatig voorschrijven van antibiotica waardoor goedaardige darmbacteriën verminderen en/of het immuunsysteem verzwakt door stress (zowel lichamelijke als geestelijke stress) en/of ziektes, het gebruik van de anticonceptiepil, vermindert het totale immuunsysteem waardoor de Candida gist verandert in een pathogene (belastende) schimmel.


Hoe verplaatst hij zich door het lichaam?

Door vermindering van de weerstand ontstaan er gistingsprocessen in de darm waardoor de darmwand op bepaalde plaatsen dunner zal gaan worden en dus doorlaatbaar voor de Candida.

Door de verminderde weerstand en mede door het eten van veel suikers en koolhydraten kan de Candida gist groeien en pseudo-hypen gaan vormen waarmee het door de darmwand kan groeien en zowel in de bloedbaan als in het lymfesysteem terecht kan komen (kalknagels).

Op deze manier onttrekt de Candida schimmel voedingsstoffen zoals ijzer, magnesium, calcium en vooral zuurstof aan het bloed.


Is er ook een samenwerking tussen parasiet en Candida schimmel!

Ja zeker, candida schimmels werken samen met darmparasieten.


Hebben zware metalen ook invloed en hoe kom je eraan?

We lopen op verschillende manieren zware metalen op bijv. elke sigaret bevat cadmium dat is een zwaar metaal 20 sigaretten per dag reken maar uit. De tandarts plaatst amalgaam als vulling in onze kiezen dat is een zwaar metaal, in de mond zitten ook bacteriën die knabbelen aan deze metalen en met slikken komen genoeg bacteriën met zware metalen van deze vullingen in ons lichaam terecht.

Denk ook even aan uitlaatgassen als diesel en benzine dus komt er genoeg lood in de lucht en zo kunnen we doorgaan met het noemen hoe het toch mogelijk is dat zware metalen in ons lichaam terecht komen.

Zware metalen hebben de eigenschap zich op bepaalde plaatsen in het maagdarmkanaal te hechten, helaas is dat op een plek waar gebruikelijk micro-organismen zitten die we nodig hebben, hierdoor kunnen deze micro-organismen hun werk niet doen o.a. het op peil houden van de zuurgraad in de darm.

Door afwezigheid van deze organismen wordt de darm zuurder waardoor darmgisting zal ontstaan en omdat onze huidige voeding een zuur overschot heeft zal deze darmgisting alleen maar worden gestimuleerd en tot gevolg hebben dat micro-organimen zoals Candida albicans toe zullen gaan nemen.

Een en ander is merkbaar door winderigheid vaak stinkende winden en geborrel inde darm en een opgeblazen gevoel.


Hoe kom je er van af?

Het volgen van een Candida dieet is niet voldoende het is vaak de combinatie van dieet en het juiste middel wat uiteindelijk tot een goed resultaat gaat leiden. Alleen het volgen van een dieet heeft geen enkele kans van slagen bij het behandelen van een Candida infectie ook niet als u alleen middelen inneemt om de Candida infectie te bestrijden en u niet aan een dieet houdt, voor een goed resultaat zijn beide, medicatie en dieet, hard nodig.


Waarom wordt ik nog zieker nu ik aan de behandeling van Candida begonnen ben?

Gelukkig het werkt, de schimmels of gisten gaan dood. Door dit afsterven, komen toxines vrij in het lichaam waar je lichaam op gaat reageren. Dit noemen wij de Herxheimer reactie en is heel normaal. Dus geen paniek vooral volhouden en ga veel drinken (water) is de boodschap.


Help de Candida schimmels willen niet weg en ik ben zelf al een paar jaar bezig?

Als de behandeling alleen gericht is geweest op het behandelen van de schimmelinfectie of de gistinfectie en er nauwelijks aandacht is besteed aan de oorzaak van deze klacht (verstoorde zuurgraad, zware metalen, spijsverteringsproblemen of verstoorde darmflora) zal de Candida infectie steeds weer terug komen.

Zorg goed voor uw darmen het is van levensbelang, gezonde darmen zorgen voor een gezond lichaam.