Wat is vitamine C?

Volgens onderzoeken van wetenschappers wordt er gedacht dat tientallen miljoenen jaren geleden een spontane mutatie optrad in het erfelijk materiaal van onze verre  voorouders. Daardoor raakte zij het vermogen kwijt zelf vitamine C te produceren, sinds die tijd is de mens voor zijn vitamine C voorziening volledig afhankelijk van voeding.

Vitamine C is een belangrijke antioxidant en het verlies ervan moeten hebben geleid tot sterke toename van het aantal vrije radicalen die grote aantallen DNA mutaties veroorzaakte. Daardoor ontstonden versneld vele soorten primaten, waarvan er zich een ontwikkelde tot de voorouder van de moderne mens.

Vitamine C is een antioxidant en werkt als co- enzym van vele enzymen die bij uiteenlopende biologische processen betrokken zijn de antioxidant functie van vitamine C is onder meer van belang voor Het behoud van gezonde cellen en weefsels.

Vitamine C helpt bij de eliminatie van zware metalen zoals kwik, lood, cadmium en nikkel. In het maagdarmkanaal voorkomt vitamine C de omzetting van nitraat en nitriet in nitrosamine. Vitamine C zorgt voor de versterking en versnelling van vele processen in het menselijk lichaam en is daarom van zeer veel belang als toevoeging in uw dieet. Het belang van vitamine C in uw dieet

Vandaag de dag zijn hart en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak in de westerse samenleving. volgens onderzoek is lage inname van vitamine C de belangrijkste oorzaak van hart en vaatziekten. Voeding rijk aan verzadigde en transvetzuren, roken, overmatig alcoholgebruik en lichamelijke inactiviteit zijn risico verhogende factoren die de kans op deze ziekte vergroten. Vitamine C heeft een beschermende werking op de ogen, door het slikken van een combinatie van hoog gedoseerde combinatie van vitamine C, Vitamine E, Beta-caroteen en zink, het risico op netvlies degeneratie met ongeveer 25% verlaagt. ook draagt vitamine C bij net als vitamine E en carotenoïden het optreden van gezichtsproblemenkunnen vertragen. Ook helpt vitamine C tegen de vertroebeling op latere leeftijd van de ooglens te voorkomen. Bij zwangerschap draagt vitamine C bij aan de verlaging van het vroeg tijd breken van de vliezen. 

Vitaminen C ondersteunt en is goed voor; Lage vitamine C in namen/ vitamine C tekort, infectieziekten (ook preventie), verzwakt immuunsysteem Kom maar veroudering, roken, stress oogaandoeningen, hart en vaatziekten, jicht, luchtweg aandoeningen, allergie, wondheling ondersteuning ijzeropname, preventie urineweginfectie, sport, diabetes mellitus, metabool syndroom, kanker (preventie), osteoartritis, bescherming tegen schade door uv-straling, radioactieve straling, niet alcoholische hepatitis, ondersteuning lever detoxificatie en eliminatie zware metalen, galstenen (preventie), preventie/ vertraging leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang, neerslachtigheid, depressie (preventie), osteoporose, verminderde vruchtbaarheid (mannen en vrouwen), neurodegeneratieve ziekten (epilepsie), reisziekte,  gastritis, migraine, chronische ontsteking ziekte en ziekte met verhoogde oxidatieve stress.De werking van vitamine C

Vitamine C functioneert in het lichaam als een wateroplosbare antioxidant en speelt een belangrijke rol als vrije radicalenvanger. Het maakt onderdeel uit van een complex systeem van lichaamseigen antioxidanten, antioxidanten uit de voeding en antioxidant-enzymen met onderlinge afhankelijkheden en interacties. In die hoedanigheid is het betrokken bij de bescherming van DNA, eiwitten en vetten tegen oxidatieve schade en daarmee draagt het bij aan het behoud van gezonde cellen en weefsels. Daarnaast is vitamine C als co-enzym nodig voor drie verschillende enzymen die betrokken zijn bij de aanmaak van collageen (de meest voorkomende bouwstof in het menselijk lichaam). Normale collageenvorming is belangrijk voor onder meer de botten, het kraakbeen, het tandvlees, de huid, de pezen en de bloedvaten.

Vitamine C is nodig als co-factor voor dopamine beta-monooxygenase (DBM), het enzym dat dopamine omzet in noradrenaline en adrenaline. Beide fungeren in het lichaam als neurotransmitters en hormonen en aldus heeft vitamine C een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel en draagt het bij aan normaal psychologisch functioneren. Vitamine C is onmisbaar voor twee enzymen die betrokken zijn bij de aanmaak van carnitine, dat nodig is voor het transport van langeketenvetzuren naar de mitochondriën, ten behoeve van de energieproductie.

Op deze manier ondersteunt vitamine C het energieniveau. Ook kan het helpen bij vermoeidheid. Er zijn bovendien veel mensen die onvoldoende ijzer binnenkrijgen via de voeding, met name vrouwen in de vruchtbare leeftijd, zwangere vrouwen en (jonge) kinderen.Het verschil tussen Vitamine C (ascorbinezuur) en Ester-C

Weer een andere studie laat zien dat Esther c tweemaal zo snel wordt opgenomen in het bloed en tweemaal zo lang in het lichaam aanwezig blijft dan gewone vitamine C (ascorbinezuur). Weer een andere studie van Ester c laat zien dat al na enkele uren van inname het ascorbaat gehalte van het bloed zere bij de mens gemiddeld 2 maal zo hoog is als bij inname van gewone vitamine C. Ook op langere termijn Blijft dit verschil aanwezig. SDC wordt gemiddeld viermaal zo weinig oxalaat uitgescheiden via de urine als na inname van gewone vitamine C. 

Uit een studie blijft dat l-threonaat, de belangrijkste meter van Ester c, de opname van vitamine C bevordert. hoe meer l-threonaat, hoe beter de opname. De uitkomsten suggereren dat de metabolieten van ester-c zelf biologisch actief zijn.  een andere studie laat zien dat de biologische activiteit van ascorbinezuur verkregen uit ester-c groter is dan de biologische activiteit van gewone vitamine C (ascorbinezuur). een andere studie laat zien dat het ascorbaat gehalte van witte bloedlichaampjes wij gebruik van STC gemiddeld tweemaal zo hoog is als bij gebruik van gewone vitamine C.

 Een andere studie bevestigd de opname van STC in leukocyten significant beter is dan van ascorbinezuur en dat ester-c ook langer in de leuke ziekte aanwezig blijft. Dit is van belang omdat vitamine C concentratie en leukocyten een betere maat lijkt te zijn voor de algemene vitamine C status in de weefsels dan de plasmaspiegel, en dit dus mogelijk aangeeft dat ester-c ook beter in de overige weefsels wordt opgenomen. Bovendien is vitamine C voor leukocyten essentieel om een functie in het afweersysteem goed te kunnen uitoefenen. 

Uit al deze onderzoeken kunt u concluderen dat ester-c superieur is ten opzichte van de normale vitamine C (ascorbinezuur). Vitamine Ester c is daarom de beste vitamine C in de markt het biedt veel meer voordelen dan de normale vitamine C en is daarom ook een betere keus voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben voor de algemene vitamine c-status in hun bloed. Tekenen van een mogelijk tekort;

Vermoeidheid, zwakte, myalgie (spierpijn), verminderde weerstand, gebrek aan eetlust, slechte wondheling, snel blauwe plekken krijgen, bloedend tandvlees, zwakte bindweefsel, scheurbuik bij ernstig tekort (gewichtsverlies, slapeloosheid, vermoeidheid, afgenomen weerstand, tandvleesbloedingen, onderhuidse bloedingen, inwendige bloedingen, tanduitval, oedeem in benen, neuropathie).Gebruiksadvies, (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid);

Algemene onderhoudsdosering: 1-3 gram per dag

Therapeutische dosering: vanaf 2-3 gram per dag (desgewenst de dosis opvoeren tot darmtolerantie, d.w.z. het optreden van diarree)

Griep, verkoudheid: dosis tot 0,5-1 gram per uurExtra informatie 

Voor extra informatie kunt u bellen of mailen naar: info@orthovitam.com