Vitamine D heeft belangrijke functies in het lichaam, waaronder zorgdragen voor sterke botten en tanden en het ondersteunen van de normale werking van de spieren en het immuunsysteem. Een goede vitamine D status is in alle levensfasen heel belangrijk. Het verhogen van de vitamine D spiegel naar adequate waarde is een effectieve en goedkope manier om de gezondheid te bevorderen.Er zijn zelfs onderzoeken die ze zeggen dat de verbetering van de vitamine D status zorgt voor een langer leven. vitamine D tekort wordt niet alleen meer in verband gebracht met allerlei bot gerelateerde aandoeningen, maar wordt steeds meer in verband gebracht met andere chronische aandoeningen zoals bovenste luchtwegeninfecties, astma, hart en vaatziekten, auto-immuunziekte en neurodegeneratieve en psychiatrische aandoeningen.
Vitamine D in het lichaam
Vitamine D is in voeding en supplementen aanwezig als Vitamine D3 van dierlijke oorsprong of vitamine D2 van plantaardige oorsprong waarbij als supplementen Vitamine D3 de voorkeur geniet boven vitamine D2. De bijdrage van voeding aan een adequate vitamine D status is verwaarloosbaar: de gemiddelde vitamine D inname via voeding wordt geschat op 3 tot 4 microgram per dag. De belangrijkste bron van vitamine D is de aanmaak van gelegd cholecalciferol In de huid onder invloed van zonlicht.
In De lever wordt cholecalciferol omgezet in calcidiol vitamine D voor met geringe biologische activiteit die, gebonden aan vitamine D bindende eiwit DBP, in het bloed circuleert en fungeert als interne voorraad van vitamine D bepaling van de Serum calcidiolspiegel geeft een goede indicatie van de vitamine D status daar behoefte wordt calcium in de nieren en andere cellen en weefsels omgezet in het biologische actieve hormoon calcitriol.
Cholecalciferol wordt voornamelijk opgeslagen in vet, terwijl calcidiol evenwichtiger is verdeeld: 20% in spierweefsel, 30% in Serum, 35% in vetweefsel en 15% in andere weefsels
De werking van vitamine D
een van de belangrijkste functies van vitamine D is het bevorderen van de opname van calcium en fosfaat in de darm en het bevorderen van de terugresorptie van calcium in de nieren. Dit is essentieel voor een adequate calcium en fosfaathuishouding Welke bepalend is voor botgroei en onderhoud spiercontractie zenuwprikkelgeleiding en het functioneren van cellen in het menselijk lichaam.
De meeste lichaamsdelen hebben een receptor voor calcitriol die zich in de celkern bevindt deze vitamine D receptor vergeet vergeet als transfer scriptie Factor en reguleert direct en indirecte transcriptie van zo’n 1000 genen. De aanwezigheid van vitamine delen storen in meer dan 30 verschillende type cellen en weefsels kom maar waaronder immuun cellen, maar hersenen, spieren, hart, alvleesklier, schildklier, bijschildklieren, thymus, darmen en keratinocyten suggereert dat vitamine D een breed werkterrein heeft. De expressie van de vitamine D receptor neemt af naarmate men ouder wordt.
Vitamine D helpt via ontstekingsremmende mechanisme het immuunsysteem te balanceren het resultaat is het remmen van ontstekingsreacties en het stimuleren van immuun tolerantie, waardoor het ontstaan van auto-immuniteit komen uit aanvallen van lichaamseigen eiwitten door het immuunsysteem wordt geremd en ongecontroleerde in respons kan onherstelbare schade aanrichten. Dit wordt onder andere gezien bij ernstig zieke covid-19 patiënten en bij auto-immuun aandoeningen.
Vitamine D behoefte
De gezondheidsraad hanteert een ondergrens voor het vitamine D gehalte in het bloed van 30 nmol/l en voor vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar een ondergrens van 50 nmol/l. Vitamine D supplement worden aanbevolen bij kinderen tot 4 jaar en bij volwassenen met onvoldoende zonlicht blootstelling of een donkere huid 10 microgram per dag, zwangere vrouwen en vrouwen vanaf 50 jaar 10 microgram per dag en personen vanaf 70 jaar 20 microgram per dag. Dit is uitsluitend gebaseerd op het effect van vitamine D op de botten en spieren.
Gebaseerd op de totale gezondheidseffecten van vitamine D zijn internationale experts van mening dat een optimale vitamine D status betekent dat de serumcalcidiolspiegel bij iedereen minimaal 75 tot 80 nmol/l bedraagt. Om een dergelijke calcidiolspiegel te bereiken, is bij volwassenen een dagdosering vitamine D nodig van tenminste 25 microgram (1000 ie) het Linus Pauling Instituut adviseert dagelijkse suppletie van 50 microgram (2000 ie) vitamine D voor volwassenen en 10 tot 25 microgram (400 – 1000 ie) voor kinderen en adolescenten. Ouderen hebben vaak een hogere vitamine D behoefte dan jongvolwassenen. Bij mensen met overgewicht is de vitamine D behoefte anderhalf tot 3 keer verhoogd ten opzichte van mensen met een normaal lichaamsgewicht.
Hieronder vindt u een tabel waarin de vitamine D status en serumcalcidiolspiegel wordt aangegeven:
Vitamine D deficiëntie: < 12,5 nmol/l
Vitamine D insufficiëntie: 12,5 – 50 nmol/l
Hypovitaminose D: 50 tot 75 – 80 nmol/l
Vitamine D deficiëntie: ≥ 75 – 80 nmol/l
Indicaties waarbij vitamine D een rol speelt:
Aandoeningen van het bewegingsapparaat
Bij een serumcalcidiolspiegel <12,5 nmol/l ontstaan de typische vitamine D deficiëntie ziekten zoals rachitis en osteomalacie. Een minder uitgesproken vitamine D tekort (Vitamine D insufficiëntie) komt heel veel voor en is belangrijke oorzaak van osteoporose, sarcopenie en myopathie. Osteoporose komt vooral voor bij vrouwen na de overgang door hormonale veranderingen.Ook bij mannen krijgen op oudere leeftijd last van afname van de botdichtheid, hoewel laat erg lelijke dan vrouwen. vitamine D heeft eveneens een sterke Synergie met vitamine K2 vitamine K2 is een zeer belangrijk nutriënt, dat samen met vitamine D sterk bijdraagt aan een goede botkwaliteit, maar kleinere kans op fracturen, groter elasticiteit van de bloedvaten en minder kalkafzetting in de bloedvaten.
Spierkracht en uithoudingsvermogen
Vitamine D is van groot belang voor het functioneren van de skeletspieren via de in spierweefsel rijkelijk aanwezig vitamine D-receptor en mogelijk ook via een verhoging van de efficiëntie en hoeveelheid van de calciumbindingplaatsen in het spierweefsel die betrokken zijn bij de spiercontractie, beïnvloed vitamine D de spierkracht. Uit onderzoek blijkt dat vitamine D suppletie bij jonge gezonde mensen de spierkracht kan vergroten en vitamine D suppletie door atleten heeft een positieve effect op een fysieke prestaties zowel de spierkracht, het uithoudingsvermogen nemen toe evenals het maximale opnamevermogen van zuurstof.
Veiligheid en interacties
Vitamine D is een vet oplosbare vitamine opname in de darm is het meest optimaal als het wordt ingenomen met wat vet of olie serumcalcidiolspiegel gelijk aan 220 kan tot hypercalciëmie leiden met verhoogde kans op kalkafzetting in zachte weefsels zoals bloedvaten. Dergelijke toxische waarde worden echter pas bereikt na zeer langdurig gebruik van hoge doseringen meer dan 250 microgram per dag. Diverse medicijnen beïnvloeden de vitamine D status negatief waaronder anti-epileptica cortisol steroïden, cimetidine colestipol en cyclosporine, orlistat, laxeermiddelen en heparine vitamine D zorgt voor een hogere opname van calcium en in mindere Mate magnesium, in de darm.
Extra indicaties Vitamine D
Hieronder volgt een opsomming van de indicaties waarbij vitamine D ook een grote rol speelt;
dit zijn luchtweginfecties, auto-immuunziekte, metabool Syndroom en diabetes, Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), huidaandoeningen, darmgezondheid, vermoeidheid, slaapproblemen en depressie.
Tekenen van een mogelijk tekort;
zwak beendergestel, Slechte stofwisseling, slechte tanden, verminderde weerstand, allergieën, auto-immuunziekte, hart en vaat aandoeningen.
Extra informatie
Voor extra informatie kunt u mailen of bellen naar: info@orthovitam.com