Hydrolaten zijn bloemen- of kruidenwaters die door het specifieke productieproces van essentiële oliën als een soort bijproduct ontstaan. Sommige planten leveren echter zo weinig essentiële olie op dat ze vaak alleen gedestilleerd worden voor het hydrolaat, bijvoorbeeld korenbloem en hamamelis.
Een definitie van hydrolaten zou kunnen luiden: “Aromatische hydrolaten zijn het product van het stoomdestillatieproces en bevatten wateroplosbare, vluchtige plantcomponenten die hen vaak de geur geven van de essentiële olie, maar niet zo sterk zijn.Hun samenstelling is anders dan die van een essentiële olie: rijker aan wateroplosbare bestanddelen en – praktisch – vrij van lipofiele substanties zoals terpeenkoolwaterstoffen. Dit betekent dat ze zeer goed te verdragen zijn, en vaak antiseptisch en ontstekingsremmend werken” (Schnaubelt: 1999).
Werking van Hydrolaten
Je zou kunnen zeggen dat de microdruppels essentiële olie het hydrolaat de geur en smaak geven, terwijl de wateroplosbare plantbestanddelen verantwoordelijk zijn voor de therapeutische werking. Wateroplosbare bestanddelen zijn o.a. carboxylzuren, tanninen, flavonoïden en sesquiterpeenalcoholen.
Zo is bijvoorbeeld bij rozenwater het gevormde fenylethylalcohol het bestanddeel dat voor een groot deel de geur bepaalt. Dit hydrolaat geurt voor veel mensen aangenamer dan de essentiële olie.
Hydrolaten zijn een complementair deel van de aromatherapie, maar worden vaak vergeten. Ze worden meestal gezien als afvalproducten van de destillatie en als een zwak aftreksel van essentiële oliën. Niets is minder waar! Hydrolaten zijn de ware aromatherapie.
U kunt de hydrolaten als de homeopathie binnen de aromatherapie kunnen beschouwen. Als je ze een plaats in de natuurgeneeskunde wilt geven, dan staan ze tussen de Bachbloesems en de essentiële olie in. Natuurlijk aromatisch water ofwel een hydrolaat bevat de levenskracht van de plant.
Alle hydrolaten hebben een sterk genezende werking en soms wordt de therapeutische werking van de essentiële olie overtroffen. Omdat ze een zachte werking hebben, zijn hydrolaten geschikt bij de behandeling van kinderen, zwangeren en ouderen. U kunt de hydrolaten onverdund op de huid toepassen. Alle hydrolaten zijn verkoelend, ontstekingsremmend en genezend.
Algemene informatie Hydrolaten
- Verse hydrolaten zijn zuiver en bacterievrij.
- Bewaar uw hydrolaten in de koelkast of zo koel mogelijk.
- Het is aan te raden uw hydrolaten binnen anderhalf jaar op te gebruiken.
- Hoe zuurder het hydrolaat (lage pH), des te langer is het hydrolaat houdbaar.
- Oude hydrolaten kunnen in het bad gebruikt worden of tegen mierenoverlast in de tuin.
- Men dient rekening te houden met het feit dat er gedestilleerd water in de handel is waarin druppels essentiële olie zijn opgelost (middels een emulgator). Vaak ontbreken de wateroplosbare delen, waardoor dit product een andere werking bezit.
- Soms drijven er kleine vlokjes in het hydrolaat. Dit is geen vervuiling van het water, maar het zijn minuscule plantendeeltjes. Filteren met behulp van een simpele papieren koffiefilter is hier het devies.
Hydrolaat en Huidverzorging
Hieronder een paar toepassingsmogelijkheden van hydrolaten in de huidverzorging:
- Hydrolaat kan gebuikt worden als lotion (op een watje) ter reiniging van het gezicht.
- Gebruik een hydrolaat in combinatie met een huidolie voor de ultieme huidverzorging. Zo wordt de olie sneller opgenomen door de huid. Hoe vetter de huid hoe meer hydrolaat u gebruikt.
- Hydrolaten puur op het gezicht sprayen voor of na het aanbrengen van uw make-up.
- ’s Ochtends kunt u de dag beginnen met hydrolaat op uw gezicht: vul het bassin van uw wastafel met water en voeg daar een scheutje hydrolaat aan toe; was het gezicht met dit water.
- Gebruik hydrolaat daar waar de huid verkoeling nodig heeft, bijvoorbeeld bij zonnebrand.
- Op het haar sprenkelen ter verfrissing en ter parfumering.
- Een hydrolaat op de vingernagels ter stimulering van een gezonde nagelgroei.
- Voeg hydrolaat toe aan een deodorant of lotion (1 deel hydrolaat op 3 delen water of andere vloeistof). In feite kan een hydrolaat gedestilleerd of mineraalwater vervangen.
- Drie of indien nodig meer eetlepels hydrolaat in het bad ter parfumering of als hulp bij de behandeling van eczeem.
- Als aftershave om de huid te toniseren en te verzachten na het scheren.
- Uiteraard is hydrolaat te verdunnen in water, maar ook in aloë vera gel of andere gels bij verbrandingen, uitslag en jeuk.
Hydrolaat en Kompressen
- In de schoonheidsverzorging kan een hydrolaat toegevoegd worden aan kompreswater. Naast het huidverzorgende effect kunt u zo ook een heerlijke geur aan het kompreswater geven.
- Kompressen met hydrolaat worden gebruikt bij kneuzingen, verbrandingen, spataderen of koorts.
- De beste hydrolaten voor oogkompressen zijn roomse kamille en korenbloem. Het kompres nat maken met puur hydrolaat en 10 minuten op de ogen laten rusten.
Hydrolaat en Baden
Een paar eetlepels hydrolaat is voldoende voor een vol bad, tenzij men meer geur wil ervaren. Voor een baby badje gebruikt u slechts één eetlepel hydrolaat.